Logo
Címlap
Alapító tagok
Célkitűzések
Aktivitások
Sajtó
Kapcsolat
cím
 
 
 
 
 
 

Meghívó

Tisztelt meghívott Vendégünk!

Az új Kardiológiai Osztály és az ehhez kapcsolódó Kardiológiai Őrző és a PCI Centrum megalapítása, majd ezt követően a pacemaker beültetés lehetőségének a megteremtését követően újabb örvendetes fejleményről tudunk beszámolni. Rendkívül nagy jelentőségű, mérföldkőnek számító esemény számunkra a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Centrum Elektrofiziológiai Laboratóriumának átadása, mely a Szerencsejáték Zrt. hathatós támogatásával valósult meg.

Ezt a napot szeretnénk méltóképpen megünnepelni. Engedje meg, hogy a Hetényi Géza Kórház és a Szolnok Szívügyünk Alapítvány nevében sok szeretettel meghívjuk Önt a

tudományos szimpóziumunkra és avató ünnepségünkre,

melynek időpontja és helyszíne a következő:
Időpont: 2013. február 1. (péntek) 10 óra
Helyszín: Szolnoki Főiskola Campus (5000 Szolnok Tiszaligeti sétány)
Megnyitó (10.00 – 10.30)
Dr. Sélleiné Márki Mária, főigazgató, OEP
Dr. Kállai Mária, kormánymegbízott
Dr. Bene Ildikó, főigazgató, Hetényi Géza Kórház
Dr. Ofner Péter, főigazgató, GOKI
Prof. Dr. Merkely Béla, klinikaigazgató, SE Kardiológiai Központ
Szimpózium (10.30 – 13.00)
Üléselnök: Prof. Dr. Édes István (intézetvezető, DEOEC Kardiológiai Intézet) és
Prof. Dr. Tóth Kálmán (klinikaigazgató, PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika)
10.30 – 10.55 Élő közvetítés ("webcast") a szolnoki Elektrofiziológiai Laborból
Dr. Földesi Csaba, ov. főorvos, GOKI, Dr. Kardos Attila PhD, ov. helyettes, GOKI és
Dr. Herczeg Béla, ov. főorvos, Hetényi Géza Kórház
10.55 – 11.20 Prof. Dr. Merkely Béla (klinikaigazgató, SE Kardiológiai Központ):
A CRT terápia jelentősége a szívelégtelenség kezelésében
11.20 – 11.45 Prof. Dr. Kiss Róbert (ov. főorvos, MH Honvédkórház):
Új véralvadásgátlók pitvarfibrillációban, eredmények és kihívások
11.45 – 12.10 Dr. Zámolyi Károly (ov. főorvos, Bajcsy Kórház):
A pitvarfibrilláció epidemiológiája, gyógyszeres kezelése, a 2012-es ajánlás újdonságai
12.10 – 12.35 Dr. Csanádi Zoltán (laborvezető, DEOEC Kardiológiai Intézet):
A pitvarfibrilláció nem gyógyszeres kezelése
12.35 – 12.50 Dr. Földesi Csaba (ov. főorvos, GOKI):
Ablációs kezelési lehetőségek egy induló elektrofiziológiai centrumban
12.50 – 12.55 Felkért hozzászólás (Prof. Dr. Czuriga István, DEOEC Kardiológiai Intézet)
12.55 – 13.00 Zárszó: Prof. Dr. Édes István (intézetvezető, DEOEC Kardiológiai Intézet) és
Prof. Dr. Tóth Kálmán (klinikaigazgató, PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika)

Bízunk benne, hogy a tudományos programunkat személyes jelenlétével is megtiszteli és a vendégeink között tudva alkalmunk lesz arra, hogy együtt ünnepeljük meg ezt a kiemelkedő eseményt.

Üdvözlettel és tisztelettel:
Dr. Herczeg Béla Dr. Bene Ildikó
Osztályvezető főorvos Főigazgató
Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Centrum Hetényi Géza Kórház
Szolnok Szívügyünk Alapítvány titkára

 

Szolnok, 2012. január 24.

Ünnepi kiadvány

Teljes ünnepi kiadvány letöltése pdf formátumban ( 610 KB ) ITT

oldal1 oldal2 oldal3

Sajtóanyag

Ahol a tizedmilliméter életet ment!

2013. február elsején kerül ünnepélyes átadásra a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Centrum Elektrofiziológiai Laboratóriuma, melynek tiszteletére tudományos ülést szervez a Hetényi Géza Kórház és a Szolnok Szívügyünk Alapítvány, a Szolnoki Főiskola Campus épületében. Jól jelzi az esemény súlyát, hogy az ünnepségre Dr. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója is elfogadta a meghívásunkat, és a hazai egyetemi szívgyógyászati centrumok mindegyike képviseltetni fogja magát, a Kardiológiai Szakmai Kollégium vezetőivel egyetemben.

A labor létrehozása mérföldkőnek számít a régióban élő 440.000 ember kardiológiai ellátásában, mely a Szerencsejáték Zrt. nagyvonalú támogatásával jött létre.

A szívritmuszavarok bizonyos formáiban, elsősorban pitvari flutter (pitvarlebegés) és supraventricularis regularis ritmuszavarok esetében lehetőség van arra, hogy a ritmuszavart katéteres úton megszüntessük*. A beavatkozás során tizedmilliméteres pontossággal meghatározásra kerül a ritmuszavar góca, majd egy speciális, leggyakrabban az ágyéki vénán keresztül feljuttatott, kívülről radiofrekvenciás úton melegíthető katéterrel a ritmuszavar gócát elégetjük. Mindehhez speciális műszerekre van szükség, pl. 120 csatornás EKG készülékre (összehasonlításképpen egy normál orvosi vizsgálat során 12 csatornás EKG készül), katéterekre, képerősítőre stb., melynek jelentős, több tízmilliós beruházási költségét a Szerencsejáték Zrt. biztosította. A közeljövő tervei között szerepel a háromüregű pacemakerek beültetése, mely jelenleg a szívelégtelenség legmodernebb terápiáját képezi.

A beavatkozás különleges szaktudást is igényel, éppen ezért a múlt év őszén együttműködési szerződést írt alá Kórházunk és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI), melynek keretében a speciális képzett szakembereket az Országos Intézet biztosítja. Büszkék vagyunk rá, hogy Szolnokon évek óta adott a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) ellátás teljes spektruma (a szívműtétek kivételével).

2003 áprilisában a Tószegi úti új szárny megnyitása után a Kardiológiai Osztály is új helyre került, a kardiológia ellátás dinamikus fejlődésének indult. Az új osztály kulturált, kényelmes kórtermeivel kiegészülve az újonnan kialakított Coronaria Őrzővel valódi korszakváltás következett be. Jól képzett asszisztensek, nővérek és számos szakorvos csatlakozott csapatunkhoz. Dr. Apró Dezső irányításával 2005 novemberében megtörténtek az első szívkatéterezések, 2006 decemberében felavattuk az új Hemodinamikai szárnyat. Így már nem kell a régió betegeinek a fővárosba vagy más vidéki centrumba utazniuk, ha szívkoszorúér-festésre vagy stent beültetésre szorulnak. 2008. március 1. óta folyamatos hemodinamikai ellátást tudunk biztosítani a heveny koszorúér betegségben szenvedőknek. 2011 szeptembere óta a pacemaker és ICD (defibrillátor–pacemaker) beültetés is megoldottá vált. 2012. december első napjaiban pedig elvégeztük az első elektrofiziológiai vizsgálatokat.

Az itt felsorolt, az európai átlagot is meghaladó színvonalú ellátás következtében az Észak-Alföldi régió szívinfarktus miatti halálozása drámai csökkenést mutat. A fejlesztési program valóra váltásával a Szolnoki Kardiológiai Centrum méltán alkalmas a III-as progresszivitási szint feladatainak ellátására.

További információ: Dr. Herczeg Béla, Szervezőbizottság elnöke

Háttéranyag a sajtó munkatársainak:
*Szívritmuszavar katéteres ellátása

A szívritmuszavarok bizonyos formáiban lehetőség van arra, hogy a ritmuszavart katéteres úton megszüntessük. A szívritmuszavarok miatti katéterezés diagnosztikus részét szívelektrofiziológiai vizsgálatnak nevezzük. A szívelektrofiziológiai vizsgálatra a betegek éhgyomorra érkeznek a beavatkozás reggelén Intézetünkbe. A vizsgálat során - leggyakrabban a jobb oldali lágyéki, de esetenként a jobb oldali nyaki véna felől - a szívbe katétereket vezetünk, általában 3-4 katétert, melyeket meghatározott pozícióba juttatunk a szívben. A katéterek segítségével speciális ingerlési manővereket végzünk, kiváltjuk a ritmuszavart, és igyekszünk minél pontosabban feltérképezni a ritmuszavar gócát, meghatározni a ritmuszavar jellegét. Ezt követően egy speciális, kívülről radiofrekvenciás úton melegíthető katéterrel a ritmuszavar gócát elégetjük, ezt a kezelést nevezzük RADIOFREKVENCIÁS ABLÁCIÓ-nak. Az égetés mindössze néhány mm-es szívizom részt érint, ezért nincs hatással a szív teljesítőképességére, azonban a ritmuszavar kialakulásáért felelős góc véglegesen roncsolódik. Bizonyos speciális esetekben az égetés helyett fagyasztásos módszerrel végezzük az ablációt, ezt CRYOABLÁCIÓ-nak nevezzük. A beavatkozás során a katéterek bevezetése mindig helyi érzéstelenítést követően történik, altatásra nincs szükség. Az égetés során a mellkasban melegségérzet léphet fel, ritkábban fájdalom is, azonban mivel a páciens mindvégig ébren van, amennyiben fájdalmat jelez, szükség szerint fájdalomcsillapító injekciókat adunk. A beavatkozás a ritmuszavar típusától, és a talált ritmuszavar-góc helyétől függően egy-két órán át tarthat. A legkomplexebb beavatkozás a pitvarfibrilláció (pitvarremegés) ablációja, mely bonyolultsága miatt akár 3 órán át is tarthat. A beavatkozás után a szúrások helyére nyomókötéseket helyezünk fel, melyekkel 4-8 órán át kell feküdni. A páciensek szövődménymentes esetben a beavatkozás másnapján hazamehetnek.

Szolnok, 2013. január 21.

Sajtó megjelenések

Online megjelenések:

Galéria

001.jpg 002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg
006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 010.jpg
012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg
017.jpg 018.jpg 019.jpg 020.jpg 021.jpg
022.jpg 024.jpg 025.jpg 027.jpg 029.jpg
030.jpg 031.jpg 036.jpg 037.jpg 038.jpg
039.jpg 041.jpg 043.jpg 044.jpg 046.jpg
051.jpg 052.jpg 053.jpg 055.jpg 056.jpg
060.jpg 066.jpg 067.jpg
Logo